Voetius

Voetius is een studievereniging voor studenten theologie die verbonden zijn met de gereformeerde traditie.

Voetius staat al sinds 1899 voor persoonlijke vorming en theologische studie.
Theologische studie omdat de gereformeerde traditie zowel breeddenkend als diepgravend is, maar ook telkens weer kritisch doordacht moet worden. Daarvoor is allereerst een goede kennis nodig van deze traditie en ook een scherpe geest. Beide zijn voor ons belangrijk. Wij streven ernaar dat studenten zelfstandig en kundig kunnen argumenteren over de gereformeerde traditie en daarin ook een eigen positie leren bepalen.
Persoonlijke vorming omdat theologie een duidelijk existentiële component heeft, zeker voor ons. Wij studeren niet alleen theologie, maar zitten ook in een kerk. De vragen over geloof vanuit de academie, de samenleving en ons eigen leven raken ons. Op Voetius zorgen we dat geloof en wetenschap met elkaar verbonden worden, zoals onze naamgever Voetius dat voorstond.
Daarnaast vindt er vorming plaats door de oefening van allerlei praktische vaardigheden, zoals het leiden van commissies, het leiden van avondgebeden, het houden van preken, formeel vergaderen, stijlvoorschriften, etc. Niet in de laatste plaats zijn er ook verschillende amicitia-kringen actief die gezamenlijk sigaar roken, bordspellen spelen of zeilen. De vriendschap neemt bij ons een belangrijke plaats in.

Onze vereniging organiseert verschillende activiteiten. Het meest in het oog lopend is de preekvergadering. Eén van de dispuutsleden schrijft een preek en bundelt deze met al het voorwerk dat hem/haar tot de preek gebracht heeft. De preek wordt voorgedragen en daarna zeer intensief besproken. Verder zijn er de studiekringen waar met een aantal mensen een zelfgekozen onderwerp wordt bestudeerd (bijvoorbeeld Kierkegaard, Van de Beek of de retorica). Ook zijn er Bijbelkringen, waarin we als theologen gezamenlijk een gedeelte lezen en hierover doorspreken. Via een aantal lezingen rondom een jaarthema denken we gezamenlijk dieper na over een bepaald springend onderwerp (bijvoorbeeld de Heilige Geest, hermeneutiek of gebed). Ook zijn er bezinningsavonden waarop we ons bezinnen op een praktisch punt (bijvoorbeeld gebedsgenezing, een moskeebezoek in Rotterdam of het omgaan met het milieu).

Voetius is een diverse vereniging en lid worden is meer dan de moeite waard. Geïnteresseerd? Een avond langskomen is altijd mogelijk.

Voor meer informatie: www.voetius.nl of abactis@voetius.nl