Bibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) is de contentmanager van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc. 
Dat houdt in dat zij de gehele informatieketen ondersteunt: van kennis, informatie en data als grondstof voor onderwijs en onderzoek tot en met de verspreiding en het beheer van de wetenschappelijke output van de universiteit.

De UB beheert collecties, biedt toegang tot content en levert daaraan gerelateerde producten en diensten. Een groot deel van de collectie is digitaal toegankelijk, ook buiten de campus.

De dienstverlening is aangepast aan de behoeftes van de verschillende faculteiten en permanent gericht op verbetering van de processen, vaak door toepassing van innovatieve digitale technieken en multimedia.
Ook biedt de UB een hoogwaardige fysieke studie- en leeromgeving op twee locaties: de UB in het hoofdgebouw en de Medische Bibliotheek in het VUmc.

Fysieke collecties

Op de 10e etage van het hoofdgebouw vind je een deel van de fysieke collectie in open opstelling.

Een groter deel staat in gesloten magazijnen. Met je lenerspas of collegekaart kun je materiaal lenen via LibSearch. Behalve documenten lenen kun je ook geleende boeken verlengen en/of een reservering annuleren.

Documenten die niet in de UB VU aanwezig zijn, kun je tegen betaling aanvragen uit andere bibliotheken via het interbibliothecair leenverkeer (IBL).

Tentamenliteratuur wordt beschikbaar gesteld via de tentamenliteratuurkasten op de 1e etage.

Cursussen en workshops

Wil je leren efficiënt literatuuronderzoek te doen, volg dan een workshop of een webcursus Informatievaardigheden van de UB:
•    niveau A - Algemeen (eerstejaars studenten)
•    niveau B - Theologie en Religiestudies (gevorderde eerstejaars studenten)
•    niveau C - Geesteswetenschappen (studenten die een scriptie schrijven)
•    General research skills: information literacy (Master Theologie)

Tools

De UB VU biedt informatie over verschillende tools waarmee je informatie kunt beheren. In Topic Guides geeft de UB VU uitleg over haar producten en diensten die van belang zijn in het huidige wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Contact

Heb je vragen of suggesties voor de UB VU? Maak gebruik van het vragenformulier of neem contact op met de de vak- en themaspecialist van de UB voor FRT:

Rem ter Hofstede
R.ter.Hofstede@vu.nl
020-5985207