Veerkracht en posttraumatische groei in de ervaring van de apostel Paulus

22-06-2020

A Practical Theology of Posttraumatic Coping

L.E. Cruz-Villalobos

prof.dr. R.R. Ganzevoort, dr. C. van Engen

Faculteit Religie en Theologie

Theologie

Promotie

We leven wereldwijd in een traumatische tijd. Crisis en sociale protesten tegen onrechtvaardige systemen, gewelddadige repressie door de politie en het coronavirus zorgen ervoor dat de gezondheidssystemen instorten en vele levens eisen. Hoe kunnen we omgaan met traumatische gebeurtenissen? Hoe levensbedreigende ervaringen te overwinnen, zowel persoonlijk als van naaste mensen?

Luis Cruz-Villalobos onderzocht via multidisciplinaire paden het geval te begrijpen van een man die gebeurtenissen van extreme tegenspoed heeft overwonnen. Hij voerde een exegetische studie uit van teksten van de apostel Paulus waarin hij beschreef hoe hij met zeer ernstige moeilijkheden werd geconfronteerd (in zijn geval waren dat marteling, ongevallen, vervolging, ziekte, enz.). Hij merkte op dat de meeste factoren die tegenwoordig worden gebruikt bij het praten over veerkracht, posttraumatische groei en positieve religieuze coping aanwezig waren in Paulus.

Cruz-Villalobos vond elf specifieke coping-sleutels die hij in vier samengevatte: 1) een paradoxale identiteit, waarbij hij zichzelf als zwak en kwetsbaar zag, maar tegelijkertijd zegevierend en onoverwinnelijk in zijn vereniging met het heilige; 2) een manier om ermee om te gaan waarbij geloof wordt begrepen als doorzettingsvermogen en trouw; 3) een hoopvolle toekomstvisie die haar een stabiel gevoel van vitale samenhang geeft; en 4) een pro-sociale, altruïstische manier van omgaan. Wat in dit onderzoek is geleerd, nodigt ons uit om veel van onze praktijken te heroverwegen in het licht van de religie die tweeduizend jaar geleden door een man werd geleefd en die nog steeds zeer relevant is.

Meer informatie over het proefschrift